You are currently viewing 1-Tüp bebek tedavisi aşamaları

1-Tüp bebek tedavisi aşamaları

1.Aşama: Karar vermek: Tüp bebek tedavisinin en zor ve en büyük aşaması, tüp bebek yaptırmaya karar vermek! Neriman Teyze’nin gelini gibi hemen hamile kalamayınca o korkunç muayene masası ve muayene sopası ile tanışıp gerçekleri öğrenmek…Bir dizi kan tahlili, sperm örnekleri ile doktorun,  “Tüp bebek yapmanızı öneririz.” sözünü sindirip bu kararı vermek ilk aşama. Eşine bebek patiği ile gebelik haberinin müjdesini verirken onu videoya çekmek isterken içinde olması gereken tüm işlemleri laboratuar ortamında yapmanın pis hissini aşmaya çalışmak ilk ve en zor aşama.Küçük Emrah bakışıyla, “Benim çocuğum olmayacak mı? Bebeğim olmuyor çok üzülüyorum.” diye kara kara düşünmek en zor aşama. Sonrası çorap söküğü gibi gelir, peynir ekmek yer gibi geçer gider…

2.Aşama: Gebe kalmaya engel durumları araştırmak: Bebek sahibi olamama psikolojisini aşıp gebe kalmaya engel durumları araştırmak da önemli bir aşama. Sadece düzenli adet olmak sağlıklı olmak anlamına gelmiyor. Rahimde oluşan yapışıklıklar, çikolata kisti (endometriozis),  kapalı tüpler gebeliğe engeldir. Ya da yumurtlama problemleri, polikistik over, yumurtanın az ya da kalitesiz olması en sık görülen sorunlardır. Bunun dışında hipotiroidi, süt hormonu fazlalığı gibi hormon bozuklukları da kısırlık sebebidir.  Hayat size çok acı bir şekilde rahminizin içini merak edip neler olduğunu sorgulamayı öğretir. Rüyanızda rahim, yumurta, sperm görmeye başladığınızda durum vahimdir. Kaynananız genelde oğluna kusur bulmasa da erkeklerde kısırlık da oldukça yaygındır. Sperm sayısının 15 milyondan az olması, verilen semen örneğinde hiç sperm çıkmaması (azospermi), sperm iletimini sağlayan kanalların tıkalı olması (varikosel) gibi durumlarda da çocuk sahibi olamayabilirsiniz. Komşu oturmalarında Neriman Teyze ve saz arkadaşlarının, “Çocuk olmamasında hata kimde?” gibi sorulara nanik yapıp bir an önce tedaviye başlamak en doğrusu.

3.Aşama: Tüp bebek öncesi hazırlık:

Sağlıklı yumurta ve sağlıklı sperm üretimi sağlamak adına bazı vitamin takviyeleri alınabilir. Bunlar için piyasadaki birçok ilaç ve aktarlardan utanma sıkıla girip aldığınız sperm artırıcı kürler de işe yarayabilir. Stresten uzak ve protein ağırlıklı beslenmek de tavsiye edilse de tüm bunları yapmak bazen hiçbir işe de yaramayabilir. Bu yola girdiysen en ufak ihtimaller için kurbağa derisi ve kertenkele kuyruğu bile yemeye hazır olmalısın.

4.Aşama: Adetin 3.günü testleri

Adetin 3.günü verdiğin testlerle hormonlarının olması gereken referans değerlerde olduğu anlaşılırsa tedaviye başlayabilirsin. Birkaç denemeden sonra kendi testini kendin yorumlayabilecek hale gelebilirsin. Biraz uyanık ol, gözünü dört aç, her şeyi doktora sorma. Tahlil sonuçları değerlendirme o kadar da zor bir işlem değil. Elindeki testte zaten senin kan değerlerinin hizasında referans değer aralıkları bulunur.Senin değerin  bu aralık arasında ise normal demektir. Misal fsh değeri adetin 3.günü ortalama 3-12 kabul edilir. Senin değerin 5, 8 veya 10 ise normal kabul edilebilir. Sperm testi için de aynı şey geçerli.

5.Aşama: Tüp bebek iğneleri kullanımı

Kısa protokole göre iğneler adetin 2.veya 3.günü kan sonuçları iyiyse yumurta geliştirici hormon iğnelerine başlarsın. Yaygın olarak Gonal kullanılırken bazı doktorlar Menogon, Menopur gibi ilaçlar da ekleyebilir. Yumurtalar biraz büyüdükten sonra Gonal ile birlikte ortalama 3 gün kendi kendilerine çatlamasınlar diye çatlatma önleyici iğneler (Cetrodite) kullanacaksın.Kendine iğne yapmak başlarda seni tuhaf hissettirse de sinek ısırığından fazla bir acı çekmeyeceksin. Hatta o iğneleri bebeğin gibi sevmeye başlayacak, boşalınca çöpe atmaya kıyamayacaksın.  

Ortalama 1 hafta bu iğneyi vurulduktan sonra yumurtaların 16 mm den büyükse çatlatma iğnesi (ovitrelle) vurulacaksın ki yumurtalar yumurtalıktan çıksın ve doktor rahat toplasın onları. Bu da tam 36 saat süreceği için 36 saat sonra yumurta toplama işlemi (opu) için hastaneye gideceksin.Yarım saat süren acısız bir işlem sonrası uyanacaksın. Yani buraya kadar ortalama 10 gün sürüyor işlemler. Bundan sonrası en kolayı…

6.Aşama: Embriyo gelişimi ve embriyo transferi

Sanki bebeklerini hastaneye bırakıp çıkmış gibi hastaneyi arkana  baka baka terk etsen de korkma, laboratuvar ortamında mışıl mışıl uyuyorlar yumurtaların. Yanlarına konan eşinin spermleri ile sessiz sessiz dölleniyor olacaklar. Sen evde telefonun baş ucunda çaresiz beklerken spermlerle birleşen yumurtalar bölünmeye devam ediyor. 2-4-8 ve 5.güne ulaşırsa çok hücreli bir canlı olma yolunda ilerliyorlar. 2 ya da 5 gün sonra transfer için hastaneye geldiğinde su içme işini abartıp da damacana gibi gelmemen tavsiye edilir. Embriyonun içine yuvarlandığı o muhteşem anları o korkunç patlama hissiyle kaçırma. 2 saat önce 3-4 bardak su içmen yeterli. Transfer birkaç dakikada bitecek. Şiddetli wc’ye gitme ihtiyacı dışında bir acı hissetmeyeceksin.

7.Aşama: Transfer sonrası 12 gün

Buraya kadar toplamda ortalama 15 gün süren tüp bebek maceranın hastane kısmı transfer anıyla bitmiş sayılır. Yani 1 hafta kadar iğne vurulacak, 2 kez ameliyat masasına yatacaksın. Transferden sonra biraz yatman tavsiye edilse de tıbbî olarak bir dayanağı yok. Kocana naz yapmak ve işleri ona kilitlemek istersen evde de yatabilirsin ama bebeğin tutunmasına bir faydası olmayacaktır. Tropikal meyveler ve kemik suyu içmek fayda sağlayabilir.

8.Aşama: Transferden 12 gün sonra gebelik testi

Transferden 12 gün sonra gebelik testi sonucun en az 50 ise ve iki gün sonra 2 kat arttıysa hadi gözün aydın. Neriman teyze ve gıybet arkadaşlarını susturdun demektir.

Testi dünya para verip tüp bebek yaptırdığın merkezde yaptırmak zorunda değilsin. Herhangi bir sağlık kuruluşunda herhangi bir doktora yaptırabilirsin. Test günün Hafta sonu veya bayram tatil günlerinden birine denk geldiyse acilde de yaptırabilirsin.

Sitemize gönderdiğiniz yorumdan dolayı teşekkür ederiz...