Transferden sonra embriyo ne zaman tutunur sorusunun cevabını öğrenmek için en az 7 gün beklemek gerekiyordu; embriyo yerini, yatağını, yastığını beğenirse ancak 7 gün sonra uykuya dalıyor ve beta hcg denilen gebelik hormonu salgılamaya başlıyordu.
Transferden sonra sadece progestan fitil ve Estrofem ilacımı kullanmaya dikkat ediyordum. Progestan, progesteron hormonu içeren bir fitildi. Çoğu doktor mide bulantısı yaptığı için fitil şeklinde kullanılmasını tavsiye ediyordu. Bu hormon bebeğin rahime sağlıklı bir şekilde tutunmasını sağlıyordu. Düşük tehlikesi olanlara da veriliyordu. Düşük önleyici iğne diye bilinen Proluton Depot da aslında bu hormonun iğne şekliydi. Tedbir amaçlı verildiği için her tüp bebek doktoru bu iğneyi vermiyordu. Normal gebeliklerde de düşük kanaması başladığında uygulanıyordu.Estrofem de bebeğin tutunmasını kolaylaştıracak hormonlar barındırıyor ve rahim yatağını güçlendiriyordu. Yuvarlak, sevimli bir kabı vardı, günleri karıştırmamak için de üzerinde haftanın günleri yazılmıştı.
Transferden sonra tutunma belirtisi aramak nafile bir çabaydı. Daha henüz gözle görülemeyecek kadar küçük bir toz tanesinin rüzgarda savruluşu gibi, rahimde uçuşuyordu embriyocuk. Acaba tutunsam mııııı tutunmasam mı diye düşünürken de belirti beklenemezdi yavrucaktan. Vücudumuzdaki gebelik belirtisi sanıp hissettiğimiz her şey ya ilaçların etkisi ya da hayal ürünü kuruntulardı.Transferden sonra halsizlik yaşamak bir gebelik belirtisi değil, nazlanma şekliydi aslında. Embriyo eğer yumuşacık, tertemiz, pırıl pırıl bir yatak ve yeni yıkanmış, Yumoş kokan nevresimli bir yastık bulursa iyice yerleşip 9 ay süren bir uykuya dalacaktı. Yerinde rahat edemezse de onun için damar damar örülen, Estrofem ve Progestan kapsülleriyle süslenen rahim yatağı dökülecek ve embriyocuk da şehir kanalizasyonunda sonsuzluğa uğurlanacaktı. Yatağını, yerini, yastığını beğenmesi 7 günü buluyordu. Yani transferden sonra embriyo ne zaman tutunur sorusunun cevabı için en erken 7 gün beklemek gerekiyordu. 7 günden sonra da eğer yerini beğendiyse yatağına gömüldükçe gömülüyor ve artık beta hcg hormonu denilen gebelik hormonu salgılanmaya başlıyordu. Ben de bunu bildiğim için 8.gün kanda gebelik testi yaptırdım. Neden erken yaptırdım? Çünkü sağlıklı bir gebelikten söz etmek için beta hcg değeri en az 2 kat artmalıydı. 10.gün ve 12.gün tekrar kan vererek sağlıklı bir gebelik olduğundan emin olmak istiyordum.
Transferden sonra 8.gün kan değeri 19 çıkmıştı. Demek bizim ufaklığa yıllar sonra yatağını beğendirebilmiştik. Ama tam olarak yorganı çekip uykuya dalmış sayılmazdı. Bunun için transferden sonra 12.gün kan değeri en az 50 ve üzeri olmalıydı.Transfer den sonra 10.gün kan değerim çok önemliydi. Eğer 19’un en az 2 katı arttıysa büyük ihtimal kızım geliyor demekti. Devlet hastanesinde kan verdim ve öğleden sonra sonucu almaya gittik. Kapıda büyük bir kalabalığı yarıp olanca yüzsüzlüğümle sonucu almak için içeri girdim. Sadece sonucumu alacağım muayene olmayacağım, dedim. İsmimi söylediğimde elime bir kağıt verdiler ve kağıda bakar bakmaz ağlamaya başladım. Eşim dışarda beni bekliyordu. Görevli, doktor gelsin gösterirsiniz, dese de ben gerek yok deyip dışarı çıktım. Ağladığımı gören eşim birden panik yapmıştı.