Hamilelikte 2.ve 3. Haftalar Gizemlidir!
Ah benim şaşkın kardeşim… Boşu boşuna “gebelikte 2.hafta, gebelikte 3.hafta” diye birbirinin aynı olan yazıları okuyup durma. Neden mi?
Neşe Anne: Gebeliğin ilk haftaları nasıl anlaşılır?
Aslında hamileliğin 2.ve 3.haftasını kestirmek pek mümkün değildir. Çünkü özel bir tedavi uygulanmamışsa yumurtanın ne zaman döllendiğini bilmek pek de mümkün değildir. Bu gizemli ve büyük buluşmayı çapkın sperm ve nazlı yumurtadan başka kimse bilemez. Sen şimdi bana inanmayacaksın biliyorum. Psikopat gibi Google Amca’daki tüm makaleleri okuyacaksın. Birbirinin aynı yazılar olduğunu fark ettiğin halde bir daha, bir daha okuyacaksın. Ben de öyleydim, bak kardeşim bana kulak ver, burada tüm yazıları tc kimlik no’su gibi ezberlemiş bir hatun var!
Milyonlarca yumurtanın içinden salınan yumurta, yumurtalıklardaki saçakların da yardımıyla salına salına tüplere doğru ilerler. Eskiden çalı süpürgeler olurdu hani… Onlar nasıl tozu toprağı süpürürdü? Yumurtalıklardaki saçaklar da kadınların kaderi süpürgenin kadınlık nişânemiz yumurtalıkta saklanmış halidir belki de.
Neşe Anne: Yumurta nasıl döllenir?
Cinsel ilişki sırasında vajinada artan kaygan sıvı sayesinde milyonlarca sperm tüplere doğru rahatça yüzebilir. Bu özgürce yarışı rahat tamamlamak adına kayganlaşan rahim, neslin devamı için bir mucizedir aslında. Yani mucizelerden herhangi biridir. Rahim ve tüpler arasındaki mesafe sandığımız kadar uzun değil. Özellikle uzun süre çocuk sahibi olamayanlar bu mesafe 5725 kilometre olarak hayal etse de spermin tüplere kadar yüzmesi gereken mesafe ortalama 10 cm’dir. Spermler rahimde 72 saat canlı kalabilir. Bu 3 günlük sürede milyonlarca spermden yalnızca yüzde 1’i tüplere kadar ulaşır. Tüplerde nazlı spermin yaşama süresi de 24 saattir. Yumurtanın yaşadığı 24 saatin bir anıyla, spermlerin yaşadığı 72 saatten bir an birleşince o büyük karşılaşma meydana gelir. Ortalama 60 dakika süren bir yolculuktan sonra sperm ve yumurta buluşmaya hazırdır artık!
Neşe Anne: Eee sonra?
En heyecanlı yerinde keseceğim ama işte 2.ve 3.haftalarda sadece bu hazırlıklar yapılır. Anne adayı bu iki şaşkının buluşmasından veya yaşadıkları ilk heyecandan habersizdir. Bu nedenle aslında “gebelikte 2.ve 3.hafta” diye bir zaman dilimi yoktur. İlla ki sen inatla bu haftaları google Amca’da aratacağın için yazdım yine de. Kirpiğinin düşmesini bile gebelik belirtisi sanacağın için baştan söyleyeyim, 2.ve 3.haftalarda gebelik henüz oluşmamıştır. Yani döllenmiş yumurta tüplerden rahme inmediğinden gebelik hormonu salgılanmaz. Dolayısıyla hiçbir belirti olmaz. Miden bulandıysa dünden kalan kuru fasülye bozulmuş olabilir. Başın dönüyorsa da tansiyonun düşmüştür, azıcık tuzlu ayran içiver.
Yani Google Amca’ya yazdığın “2 haftalık gebelikte ultrason görüntüsü, 2 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, 3 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, 1 haftalık gebelik belli olur mu? 3 haftalık bebek düşer mi? 3 haftalık gebelikte kasık ağrısı” cümlelerinin hiçbir manası yok. Gerçi bunu da son paragrafa yazdım artık çok geç ama neyse… Gel beni dinle, hadi hemen 4.haftayı okumaya başla. Birçok soruna bundan sonrasında cevap bulacaksın güzel annem. Ben de böyleydim, rahat ol! Biz bizeyiz şurda!